אתגר הפירות הגדול

הערה חשובה: ההמלצות בפוסט זה מכוונות לאנשים בריאים ללא בעיות בריאות מיוחדות. אם את/ה סובל/ת ממחלה מטאבולית או הורמונלית, מומלץ מאוד להתייעץ איתי או מומחה אחר בתחום הבריאות הטבעית לפני שמתחילים לבסס את התזונה על כמויות גדולות של פירות טריים. ואם יש לכם ספק, מוזמנים להשאיר בתגובות (פה למטה) את השאלות שלכם או ליצור איתי קשר

 הראיון שודר בתכנית הבוקר של ערוץ 10 ביום שלישי, ה-28/6/16

מהו "אתגר הפירות הגדול"?

  1. האתגר האישי שלכם: להוסיף לתזונה יותר פירות חיים, בשלים וטעימים על חשבון מאכלים מזיקים אחרים.
  2. להשקיע בעצמכם ולקחת אחריות על הבריאות שלכם.
  3. להתרגל לאכול ארוחות פירות שלמות. לא בתור "נשנוש" או "קינוח".
  4. להפחית ולהימנע ממזונות מעובדים ושמנים.
  5. להפסיק לפחד משמועות לא מבוססות ש"פירות זה משמין", "פירות זה סוכר" ועוד…
  6. לראות תוצאות, להגיע למשקל אידיאלי ולהרגיש טוב. סוף סוף.

ערוץ10יאירערוץ10

 

צפיתם בשידור החי בערוץ 10 ועדיין נותרתם עם שאלות? מוזמנים להשאיר בתגובות (פה למטה) את השאלות שלכם – אני מבטיח שאענה לכולם 🙂 ולמי שפספס/ה או מעדיפ/ה לקבל הסבר קצת יותר מפורט:

גם אתם פוחדים מלאכול הרבה פירות?

אחרי ש"בוקר אור" קיבלו מבול של תגובות סוערות בדף הפייסבוק של ערוץ 10, החלטתי שלא להישאר חייב, יצרתי קשר עם ההפקה כדי להסביר למה בעצם פירות הם המזון הטוב ביותר לאדם – ולמה אין שום צורך להגביל את צריכת הפירות שלנו

תגובות

התגובות העדינות יותר מדף הפייסבוק של תכנית הבוקר…

אז למה כולם כל כך מפחדים מלאכול הרבה פירות?

כי פירות מכילים סוכר! והפחידו אותנו מאז שהיינו קטנים שלאכול מתוק זה לא בריא (כי מתוק = סוכר).

קרדיט: שי דוידוביץ' (מתוך דף הפייסבוק "תזונה ובריאות טבעית")

אז מה הבעיה? מהיום אין יותר סוכר!

קודם כל – עלינו להבין שסוכר זה הדלק הטבעי שמזין אותנו. האם היית רוצה לגמול את המכונית שלך מדלק, משמן? בוודאי שלא! החכמה היא לתת למכונית שלך את הדלק המתאים והכי מדויק לה. והדלק שהכי מתאים למכונית שלנו, גוף האדם, הוא סוכר (כמובן טבעי ולא מעובד). כל מזון מכיל סוכר: גם פירות וגם לחם וגם אורז וגם מזונות מהחי מכילים סוכר (שמעתם הרי על לקטוז – סוכר החלב – נכון?). השאלה היא כיצד הגוף יודע לנצל את הסוכר הנמצא במזון, לפרק אותו, להטמיע אותו ולהוביל אותו לכל חלקי הגוף הזקוקים לו בכדי ליצר אנרגיה הדרושה לנו לזוז, לחשוב, לעכל…

הפירות אכן מכילים סוכר, אבל מי אמר שהסוכר בפירות מזיק לבריאות שלנו?
מישהו בטוח אמר את זה, כי המון תזונאים/דיאטניות מצטטים את המנטרה הזו ובכל המלצה נאמר לנו שלא לצרוך יותר מ-2 או 3 פירות ליום…

אז בואו נעמיד דברים על דיוקם: המחקרים היחידים שבדקו את ההשפעה השלילית של סוכר נעשו על סוכר מזוקק ומעובד, כתוספת לדיאטה מערבית קלאסית (עתירת שומן ומוצרים מעובדים), ולא על פרוקטוז בצורתו המקורית (כלומר, בפרי הנאכל בשלמותו) בתזונה המבוססת על פירות וירקות טריים.

סוכרים מעובדים ומזוקקים בצורת סוכר שולחני, סוכר לבן, סוכר חום או סירופ תירס עתיר פרוקטוז (וכן סירופים אחרים כגון דבש, מייפל, אגבה וסילאן) אכן מזיקים לבריאות, גורמים להשמנה, קשורים לסיכון מוגבר לחלות במחלות לב וכלי דם ופוגעים בלבלב כיוון שהם מאלצים את האיבר להפריש כמויות גדולות של אינסולין בעקבות הרמות הגבוהות של הסוכר בדם. הסוכר המעובד גם ממכר ופוגע בריכוז.

לעומת זאת, הגוף מגיב בצורה שונה לחלוטין לסוכר הטבעי שנמצא בפירות: כיוון שהוא מגיע בחבילה אחת עם מים (כל פרי מכיל לפחות 70% מים), סיבים מסיסים, מינרלים, ויטמינים ופיטוכימיקלים, נספג בצורה מאוזנת במחזור הדם ובעצם מסייע לווסת את רמות הסוכר, כך שהלבלב יכול "לנוח" ולייצר פחות אינסולין מאשר בדיאטות עתירות שומנים וחלבון.

זה אומר שאפשר להחלים מסוכרת על ידי אכילת סוכר?!

בערך. סוכרת "מבוגרים" (סוג 2) היא מחלה של הרגלים לא מאוזנים (אכילת יתר, אכילת מזונות לא נכונים, מתח ולחץ, חוסר שינה וחוסר פעילות גופנית). לתזונה עתירת שומן חלק עיקרי בהתפתחות המחלה – ולכן תזונה דלת שומן (דלת שומן באמת – המבוססת על מזונות צמחיים ללא שומנים מזוקקים) יכולה להפוך את הקערה על פיה! כמובן שצריך לדאוג לשאר הפרמטרים מלבד התזונה, אך תזונה מבוססת פירות וירקות היא אכן המפתח להחלמה! (וגם ארגוני הסוכרת והרפואה מודים בכך). שומן הוא הגורם הבעייתי המונע את המעבר של הסוכר ממחזור הדם לתאים, מה שמוביל לרמות סוכר גבוהות בדם לאורך זמן (=סוכרת).

סוכרת

ד"ר דאגלס גרהאם, מחבר רב המכר "תזונת 80/10/10" – תזונה מבוססת פירות וירקות חיים.

נשמע מופרך!

אולי. אבל זה עובד
הגוף שלנו לא ניזון משמועות או השערות אלא מתהליכים ביו-כימיים:

בקי
בשנתיים האחרונות ליוויתי עשרות אנשים בתהליך שינוי תזונתי ותוך מספר ימים (!) עד שבועות, רמות הסוכר התאזנו, לחץ הדם ורמות השומנים בדם ירדו ויש עוד ועוד עדויות מדעיות על ההשפעות המיטיבות של תזונה צמחית דלת שומן על הבריאות:

איך זה בעצם עובד?

כדי לפשט את העניינים, צריך להבין שלא כל הקלוריות שוות!
100 קלוריות המגיעות מתפוח או אבטיח הם לא 100 קלוריות המגיעות מתפוח אדמה, ובטח שלא 100 קלוריות המגיעות מחטיף מעובד או מזון מעובד מן החי (גבינה/בשר/ביצים). כדי להטמיע את האנרגיה המגיעה מפחמימות פשוטות (=פירות) או מורכבות (=לחם/אורז/תפוח אדמה…) הגוף זקוק לאנרגיה זמינה. חשבו על צ'ק שקיבלתם: הכסף הוא רק פוטנציאלי ועליכם להשקיע אנרגיה ממש – ללכת לבנק ולהפקיד את הצ'ק כדי להשתמש בכסף. חלק מהקלוריות מהמזון משתחררות כחום כדי לסייע לגוף להטמיע את האנרגיה הפוטנציאלית הנמצאת בפחמימה, לעומת קלוריות המגיעות משומן שהגוף מטמיע בקלות (כסף מזומן), ולכן מזון שומני יאגר ברובו כשומן בגוף צורה קלה יותר ("משמין").

לכן, אין יותר מדי משמעות ל"ספירת קלוריות", כיוון שצריך להתייחס למקור הקלוריות הנצרך, לא רק לכמות הקלוריות הנצרכת. הפירות (=פחמימות פשוטות) הם המזון בעלי האפקט התרמי הגדול ביותר, אחריהם מגיעים העמילניים (=פחמימות מורכבות) ואילו השומנים הם בעלי האפקט התרמי הנמוך ביותר. לכן ככל שנאכל יותר מאכלים עם אפקט תרמי גבוה, הגוף ישחרר את הקלוריות העודפות בצורת חום, ולא יאגור אותם כשומן.

אז פשוט לאכול יותר פירות?

כן ולא.

כן – אם אתם בריאים תתחילו לאכול יותר פירות עוד היום בתנאי שבמקביל אתם מצמצים את כמות השומן בתזונה שלכם למינימום. (כמה זה מינימום? אבוקדו או חופן אגוזים/שקדים או 2 כפות טחינה גולמית ביום… עד 10% מצריכת הקלוריות היומית משומן בריא).
לא – אם סובלים כרגע ממחלה מטאבולית (סוכרת, כבד שומני, תת פעילות של בלוטת התריס ועוד) יש צורך לערוך קודם לכן תהליך של ניקוי רעלים בפיקוח – ורק לאחריו להתחיל בהדרגה לאכול יותר ויותר פירות עד להחלמה מלאה.

אבל אם אוכל הרבה פירות אסבול מעצירות, לא?

לא. (ולא!)
המזונות העשירים ביותר בעולם בסיבים תזונתיים מסיסים, התורמים לפעילות מעיים תקינה, הם… פירות (וירקות).
אם תאכלו הרבה פירות בתזונה שלכם, לא רק שלא תסבלו מעצירות – להיפך – תזכו ביציאות קלות. חשוב מאוד לאכול את הפירות כשהם בשלים (עסיסיים ורכים). בננה הוא אולי המושמצת ביותר בעניין עצירות – כיוון שלרוב היא נאכלת כשהפרי עדיין בוסר. השוו כאן:

בננהקולאז

כלל אצבע – בננה 7 (שלב בוסרי יותר יוביל לעצירות)… "אף אחד לא מבין אותי בעצם…" 🙁

אני מתאמן/ת ומפחד/ת שאסבול מחוסרים כמו ברזל או חלבון…

לפחד זה ממש לא בריא… 😉
טובי האתלטים בארץ ובעולם מגלים את היתרונות שבתזונה פירותנית דלת שומן ומגיעים לתוצאות מדהימות – חלקם מתמידים בתזונה זו מעל 20 שנה וחווים שיפור מתמיד בכושר הגופני, הסיבולת ויכולת ההתאוששות בין אימונים. גם אם אתם ספורטאים חובבנים וגם אם אתם מתאמנים כבדים ועוסקים בספורט אתגרי – התזונה הזו יכולה לספק את כל מה שתזדקקו לו. כמובן – יש לעשות את המעבר בצורה נכונה ובריאה ואם צריך – בליווי מדריך מנוסה.

אתלטים

טים ואן אורדן (RunningRaw), לורן לוקמן בן 55 (Tanglewood), פרילי (30bananasaday), ד"ר דאגלס גרהאם בן 47 (foodnsport.com)

אז איך אפשר להפחית את כמות הסוכר המעובד בתזונה שלי?

להגביל את המזיקים האמיתיים ולהימנע ממזונות מעובדים. 99.9% מהמזון שמגיע בקופסאות ואריזות (פלסטיק/שימורים) יכיל סוכר מעובד. למה? כי סוכר מעובד הוא חומר משמר זול (שהממשלה מסבסדת), חומר ממכר ומעצים טעמים. התעשייה לא ממש מעוניינת שתפסיקו לקנות את המוצרים שלה – והיא מפמפמת לכם ולילדים שלכם סוכר מעובד בכל מקום (כן, גם ב"חטיפי אנרגיה" וקטשופ יש סוכר מעובד. והרבה ממנו):

לאכול יותר פירות. אכילת יותר פירות במהלך היום (ואפילו כארוחות שלמות) תעלה את כמות הסיבים המסיסים בתזונה, תרווה את הגוף, תספק אנרגיה זמינה לגוף ותחושת שובע למשך זמן ארוך יותר. בסופו של יום תאכלו פחות , ועל חשבון מזונות מעובדים מזיקים אחרים.

לצרוך את כמות האנרגיה שאתם זקוקים לה. אם אתם פעילים, עוסקים בעבודות פיזיות, זזים במשך רוב שעות היום אתם זקוקים ליותר אנרגיה זמינה. אל תתספקו במדדים כלליים הלוקחים בחשבון רק את הגיל והגובה. אכלו בהתאם לצורך האמיתי.

על מה חשוב לשמור?

כדי לא להגיע ל"העמסת יתר של סוכרים", חשוב לשמור על הכללים הפשוטים הבאים:

  • לאכול פירות כארוחות נפרדות. לא כקינוח, לא כ"נשנוש". להתייחס לפירות כאל אוכל אמיתי ולאכול מספיק פירות כדי לשבוע. כמה פירות? כמה שרוצים עד ששבעים (לאדם בריא. יש להתייעץ עם מומחה במידה וסובלים ממחלה מטאבולית/הורמונלית).  אלו כמה מהארוחות שאני נוהג לאכול בתקופה האחרונה:
    • רבע אבטיח גדול או מלון שלם גדול או
    • חצי קילו דובדבנים או 
    • 6-7 בננות בשלות או
    • 7 נקטרינות בשלות או
    • אננס גדול או 4-5 מנגואים או
    • 10-12 תאנים…

ארוחות

  • לאכול פירות על קיבה ריקה. עודף שומנים בדם יגרום לעלייה ברמות הסוכר. לפני שאתם אוכלים פירות, יש לוודא שחיכיתם לפחות 6 שעות לאחר אכילת מאכל שומני (כל סוגי האגוזים, טחינה או מוצרים מן החי).
  • לאכול פירות בצורתם השלמה. חשבו כמה זמן לוקח לאכול 6 תפוזים, מול הזמן שלוקח לשתות כוס מיץ סחוטה או שייק. אכילת פירות בצורתם השלמה תאפשר ויסות נכון ובריא של ספיגת הסוכר. אם בכל זאת אתם אוהבים שייקים או גלידות העשויות מפירות, אכלו אותם לאט!
  • לאכול פירות טריים. פירות מיובשים עדיפים על ממתקים מעובדים, אך אחוז המים הנמוך שבהם לא מאפשר ויסות תקין של רמות הסוכר, ואלו הפירות היחידים שאני ממליץ להגביל את כמותם.
  • לאכול במודעות ולשים לב לרעב. זו המלצה שהיא תמיד נכונה לכל סוג מזון: אכלו לאט, לעסו היטב את הפירות ובידקו לאחר כל נגיסה האם אתם מסופקים ושבעים, או שעליכם להמשיך לפרי הבא. עם הניסיון והזמן תוכלו להעריך מחדש את הכמויות שישביעו אתכם. דווקא לרוב האנשים המתחילים בסוג זה של תזונה יש קושי לאכול מספיק והם עלולים להגיע למחסור קלורי…
  • להגביל את צריכת השומן הכללית בתזונה. מעט שומן משמע ניצולת גבוהה יותר של סוכר זמין המגיע מהפירות. אם אתם נוהגים לאכול מזונות שומניים כגון מוצרי חלב, בשרים, ביצים או כמויות גדולים של שקדים, טחינה, אגוזים ושמנים מזוקקים (גם שמן זית) – זה הזמן להתחיל לחשוב אחרת. בטבע – שומן קשה להשגה והמזון השומני (אגוזים, אבוקדו) מוגבלת לעונה קצרה. כל החיות הן רזות – גם אוכלי העשב וגם הטורפים. בעולם המודרני התרגלנו לצרוך שמנים מזוקקים (בבקבוק, ללא קליפה/סיבים) בכמויות גדולות ולאורך כל השנה. החדשות הטובות הן שאם תאכלו יותר פירות טריים – תקבלו אנרגיה ותפחיתו אוטומטית את צריכת השומן שלכם – כיוון שאחוז השומן בפירות הוא נמוך מאוד עד אפסי.
  • לפנות מקום במקרר למזון אמיתי שתומך בגוף ובנפש שלכם.
גלידות

גלידות ושייקים טבעיים. פירות בשלים ומתוקים שהוקפאו ונטחנו בבלנדר. וזהו.

זה נשמע לי ממש מסובך 🙁

כמו כל הרגל חדש, גם שינוי תזונתי הופך להיות קל יותר ככל שמתנסים בו… אם קשה לכם לבד, אתם מוזמנים להצטרף למפגשי הבריאות הקבוצתיים שאני מנחה בכל יום שלישי בתל-אביב שם אפשר להיפגש פנים-מול-פנים, לדבר, לטעום ולהתנסות בדרך חיים חדשה 🙂 או להצטרף לתכנית הליווי האישית שלי – ולחוות תהליך מודרך ומותאם לסגנון ולהרגלי החיים שלכם.

רוחותשלשינוי

אפשר גם לפגוש אותי מדי פעם במפגשי הפירות של הקהילה הטבעונאית. מה זה מפגש פירות? בעצם פיקניק עם טוויסט: נפגשים בטבע (פראי או עירוני), אוכלים פירות, מקבלים ונותנים תמיכה והשראה זה לזו בתהליכי שינוי והבראה. בד"כ המפגשים משולבים בפעילות חברתית.

אז כמה פירות אני צריך/ה לקנות בעצם?

הרבה. כדי שהכמות תספיק לכם לכל השבוע (אם אתם נוהגים לערוך קניות שבועיות). אני נוהג למלא כל שבוע עגלת שוק (כן, אלה של הסבתות 🙂 ) בפירות (סדר גודל של 100-150 ש"ח לשבוע לאדם בוגר). אם נשארתי בעודף אני מקלף, חותך ומקפיא לשימוש בשייקים או גלידות… השאר למקרר.
קניות

איך אצליח לאכול את כל זה? זה המון פירות!

כמו כל הרגל חדש, גם זה הרגל שדורש תרגול. רוב האוכלוסיה מורגלת באכילת מזונות מרוכזים שמכילים מעט מים. ברגע שעוברים לתזונה טבעית, נפח המזון גדל (רק תסתכלו על נפח של 10-15 ענבים מול 10-15 צימוקים…) ולכן עלינו להרגיל את הגוף לאכול ארוחות בנפחים גדולים יותר. עם הזמן, נשים לב שאנחנו זקוקים לפחות שתייה בתזונה שלנו, כי אנו צורכים את רוב המים מפירות, וגם הקיבה תתרגל לכמות גדולה יותר של סיבים תזונתיים. הדגש העיקרי הוא הקשבה לגוף – מאוד לא מומלץ לשתות כמויות גדולות של שייקים ומיצים כדי "להשלים את החסר" – הדבר יוצר עומס מיותר על מערכת העיכול. אפשר בהחלט לאכול פירות שלמים וסלטי פירות חתוכים – ולאט לאט במספר שבועות (לפי צרכי ויכולות הגוף) להגדיל את הכמויות.

13606723_10153708887397129_8075660144181401593_n

אבל זה יקר! אנחנו לא יכולים לעמוד בהוצאה הזו!

הפירות שתקנו יחליפו מוצרים מעובדים אחרים (כמה עולים מעדני חלב, משקאות ממותקים, חטיפים מעובדים…?) – שהם ההוצאה הכלכלית העיקרית שלכם בבית (תבדקו!). בנוסף, "מוצרים" אלו עולים לכם ביוקר – בבריאות שלכם: בימי מחלה ואשפוז, ברכישת תרופות וקוסמטיקה לעור יבש, בטיפולי נפש, קשב וריכוז ואפילו בשהות ארוכה יותר בשירותים…

זכרו שבעצם אין פירות יקרים, יש מקומות יקרים. פערי התיווך עומדים על עשרות (ואף מאות!) אחוזים בין החנויות השונות. אני תמיד ממליץ לערוך את הקניות בשווקים הגדולים (העירוניים או הסיטונאים) לקראת הסגירה כשהמחירים יורדים, לבקש מהמוכרים את הפירות הפחות יפים (בשלים ומוכנים לאכילה). אפשר גם להזמין ישירות מהחקלאים או באמצעות קואופרטיבים וקבוצות רכישה כדי להוזיל מחירים (אם אפשר להתאגד ולרכוש דירות יחד, למה לא פירות יחד?).

שפעשוק

אפשר למלא עגלת קניות גם ככה. אבל פירות עדיפים 😉

אפשר גם ללקט חלק מפירות העונה בפרדסים ועצים חופשיים בשטחים ציבוריים: תותי עץ והדרים וגם מנגואים, פומלות ובננות… רק זיכרו לכבד את השטח אליו אתם נכנסים ולאסוף רק את מה שנשר לאדמה והוא "הפקר" – לא לקטוף מהעצים. זהירות גם לא לפגוע בתפרחת החדשה שתוביל לפגיעה בפירות של העונה הבאה! אם אינכם בטוחים, אנא התלוו למדריך ליקוט מנוסה…

והכי חשוב – זכרו להנות מהתהליך המתוק הזה! 🙂

הנאה

הערה חשובה: ההמלצות בפוסט זה מכוונות לאנשים בריאים ללא בעיות בריאות מיוחדות. אם את/ה סובל/ת ממחלה מטאבולית או הורמונלית, מומלץ מאוד להתייעץ איתי או עם מומחה אחר בתחום הבריאות הטבעית לפני שמתחילים לבסס את התזונה על כמויות גדולות של פירות טריים.ואם יש לכם ספק, מוזמנים להשאיר בתגובות (פה למטה) את השאלות שלכם או ליצור איתי קשר

לשתף זה כיף!

Comments

comments

8 thoughts on “אתגר הפירות הגדול

  • בתור מישהו שהתנסה בתזונה הזאת, אולי זאת התזונה הטובה ביותר, אבל היא לא ריאלית מכלכך הרבה בחינות.
    ואני אחד שלמד תזונה טבעית מכל חור אפשרי ומכל מכללה אפשרית בארץ ובחו"ל, והתנסה בעצמו.

    אלו רק חלק קטן מהסיבות:

    1. כן, זה יקר, מאוד, בעיקר אם רוצים איכות טובה שגם תניב לכם בריאות מיטבית.
    2. מצריך המון המון ארגון ומחשבה כי הרי לפירות וירקות אין חיי מדף ארוכים, אז צרכים להיות כל הזמן מוכנים, לחשב מה קורה ביום הזה ובשעה הזאת וכו' ברמה הכי פרטנית שיש, אחרת אפשר לאכול אותה בגדול. וזה עוד במקרה ויש לך דירה משלך ומקררים וכו', מה קורה כשטסים לחו"ל ? או כשעובדים כמו אנשים רגילים מחוץ לבית מבוקר עד ערב ? בעיה רצינית… (מנסיון). סתם דוגמא, לא מזמן חזרתי משוויץ, בננה אחת שם עולה 7 שקלים, אז אל תגידו לי שהתזונה הזאת ריאלית ולא יקרה, זה מאוד תלוי מדינה גם ומקום. ולא סתם תראו את הגורואים הכי גדולים כשהם בחו"ל הם אוכלים טבעוני רגיל ומבושל.
    3. יש עונות שבהן או שכמעט ואין מגוון של פירות בכלל או שהאיכות על הפנים וזה יכול ליצור המון, המון בעיות.
    4. אירועים חברתיים – כן, מה לעשות, גם זאת סיבה… יש קושי רב עם התזונה הזאת באירועים חברתיים, בתור טבעוני גם ככה זה לא קל, בתור פירותן בטוח שלא. יש פירותנים שמעדיפים לעזוב את כל החברים הקודמים שלהם ולהתמקד רק בחברים אוכלי הפירות שלהם, לא הגיוני לדעתי. אני מכיר אפילו כאלו שהפסיקו קשרים עם המשפחה, הורים וחברים הכי קרובים בגלל התזונה הזאת, וזה ממש לא צריך לקרות.

    לסיכום, דעתי היא כן לחיות ולאכול בריא אבל צריכים לעשות את זה חכם, ומי שעשיר מאוד ויכול להרשות לעצמו לחיות ככה, ולנהל את כל החיים שלו סביב תזונה פירותנית, שיבושם לו, לדעתי זה מקשה מדי על החיים ללא כל סיבה מוצדקת, מנסיון, אפשר להיות טבעוני-בריא מאוד ולחיות חיים מאושרים ובריאים, דגנים, קטניות, מזון מלא, פירות וירקות. גם כאן צריכים לחשוב ולעשות זאת חכם כמובן, אבל אין מקום להשוואה בכלל בין טבעוני-בריא לפירותן. אני מעדיף לדגול בטבעוני-בריא, מה שנקרא plant-based diet.

    אני דוגל בלעשות את המקסימום, בכל סיטואציה נתונה.

    • תודה מתן על התגובה העניינית.
      לטעמי, כל הרגל חדש הוא "לא ריאלי":
      תחליף "תזונת פירות" ב"עישון" ותראה שגם מעשן כבד צריך לשנות את ההרגלים החברתיים שלו… האם זה עדיין לא הגיוני להפסיק לעשן?
      תחליף "תזונת פירות" ב"ספורט אתגרי" ותראה שגם זה יקר מאוד, וגם מצריך המון ארגון ומחשבה בתכנון טיול סקי וגם בחלק מהעונות אי אפשר לגלוש… האם זה עדיין הגיוני לוותר על תחביב אהוב?

      אם הבחירה שלי היא לא להיות חופשי, לחיות ללא כאבים ולא להיות תלוי בתרופות וזריקות, להיות מסוגל לנוע בכוחות עצמי ולהרים את הילדים והנכדים שלי – יכול להיות שאהיה מוכן לוותר על חלק מהמזונות שפעם אהבתי – ולמצוא מזונות אהובים חדשים שגם תומכים בבריאות שלי.

      – יקר? אולי אם אתה נוהג לערוך קניות ב-AMPM. השווקים זולים וסל הקניות הממוצע זול (או לפחות שווה) לסל קניות של תזונה מערבית קלאסית.
      – מצריך המון ארגון ומחשבה? לא יותר מלבדוק "פג תוקף" על מוצרים מעובדים ולפנות מקום במקרר.
      – בכל עונה יש את הפירות המיוחדים שלה. ויש פירות שניתן להשיג לכל אורך השנה (כמו בננות) או פירות שנשמרים כל השנה (כמו תמרים)
      – אירועים חברתיים? בשביל זה אנחנו כאן, כדי להפוך את אורח החיים הזה ליותר נגיש ויותר מקובל – וגם היום יש אופציות טריות כמעט בכל אירוע ובכל מסעדה שמכבדת את עצמה.

      לעשות את המקסימום זו אכן הדרך – וגם אם מישהו בוחר לאמץ 50% מדרך החיים הזו, הרי שהוא בכיוון הנכון!
      בסופו של דבר בריאות היא לא רק מה שאני אוכל – אלא גם התמודדות עם לחצים ומתחים בחיים שלי – אין טעם לאכול סלטים אורגניים כל היום ולהיות בסטרס… ואם מישהו לא מרגיש מוכן – הוא עדיין נמצא במיקום המדוייק בשבילו במסע…

      בהצלחה 🙂

  • שלום, התזונה הזאת מתבססת על כך שחוץ מפירות וירקות לא אוכלים כלום?!

    • היי אגם,

      גישת ההיגיינה הטבעית מתבססת על אכילת מזונות חיים בצורתם הלא-מעובדת (פירות, ירקות, עלים, אגוזים וזרעים). עם זאת, ישנו מקום גם למזונות עמילניים (ירקות שורש, דגנים) אם כי ההמלצה היא לצרוך אותם בכמות מעטה מהסיבה הפשוטה שהם דורשים יותר אנרגיה לעיכול, "מבלבלים" את מנגנוני השובע והרעב שלנו ועלולים להוביל לאכילת יתר וכן הם מכילים פחות מים באופן טבעי. תזונת 80/10/10 היא הרחבה של גישת ההיגיינה הטבעית – ואכן ממליצה על צריכה של 100% מזונות חיים, ללא עיבוד כלל.

  • שלום יאיר,
    תוכל להתייחס יותר לנושא צריכת השומן?
    שמעתי יותר מפעם אחת אנשים יודעי-דבר טוענים שיש צורך בשומן ממקורות טבעיים בגוף,
    מאיפה נולדה הטענה שאנחנו אמורים לצרוך רק 10% מהצריכה היומית המומלצת?

    תודה מראש

    • היי שחר,

      אכן עלינו לצרוך שומן ממקורות טבעיים (שקדים, אגוזים ופירות שומניים) אך עלינו לשמור על אחוזי השומן נמוכים – כדי לאפשר ספיגה טובה יותר של נוטריאנטים, העברה טובה יותר של חמצן לתאי הגוף וכן רגישות גבוהה יותר לאינסולין. בספר "תזונת 80/10/10" מתייחס דאגלס גרהאם לעניין צריכת השומן ומביא ראיות לכך שצריכת שומן נמוכה מיטיבות עם הבריאות.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

> לשיחת ייעוץ
> שלח SMS